Jiipeeeeijiiii!!!!!!!!!
Se fler bilder under fliken Galleri>Bilder från våra resor
Två vårar
Det hade börjat dugga och den efterlängtade vårvärmen hade så smått ge sig till känna.
Efter en lång, kall och segsliten vinter med nattetids minusgrader och halvmeters djup tjäle långt fram i mars, längtade vi alla på att våren skulle göra sitt intågande.
Det sedvanliga vårbruket i trädgården var försenat med drygt tre veckor och vårens första resa med husbilen hade vid flertalet tillfällen förskjutits pga. kylan.
Vårens premiärtur
Metrologernas långtidsprognos visade på vårväder med enstaka regnskurar över Kristihimmelfärdsdagen och klämdagen fram t.o.m. den kommande helgen.
Med en ledighet på fyra och en halv dag, stigande temperatur och med våren i antågande bestämde vi oss för vårens första riktiga husbilstur.
Den nyservade, nyvaxade och blänkande husbilen rullade i maklig takt mot Göteborg. Termometern visade tvåsiffrigt och solen sken.
Punktering
Vid ett stopp i Kungälv upptäckte jag att det var dåligt med luft i höger framdäck. Hela jag fylldes med problem och de ord som flög genom mitt huvud bör inte skrivas i text.
Det fanns fortfarande lite luft kvar, precis så att jag kunde ta mig till en däckverkstad som jag kände till.
Stängt!…trots att det var en vanlig vardag. Pulsen steg och ännu fler censurerade ord passerade. Jag ringde telefonnumret som stod på verkstadsskylten och en man svarade att han blivit sjuk men han kunde rekommendera en annan däckfirma strax intill.
Där konstaterades att det bara var ventilen som var trasig och 20 minuter senare var jag åter på väg.
Jag skulle möta Helena utanför hennes arbetsplats och medan jag väntade började det att regna.
Det var förutspått så det var bara att bita ihop och fortsätta vår planerade resa mot Köpenhamn och eventuellt Tyskland för att inhandla något tullfritt.
Tullfria varor
Första övernattningen blev ställplatsen vid Faröbron på Sjelland. En gratisparkering ca 5 mil från färjan mellan Rödby-Puttgarden.
Den vackra Faröbron mellan Sjelland och Lolland
Vi vaknade till regn och eftersom vädret var som det var så beslutade vi att dra till Tyskland för att handla vin.
Köerna till färjan var långa, det var ju långhelg och många passade på att göra vårens inköp inför stundande studentfester, grillkvällar osv.
På Boardershop i Puttgarden, där vi brukar handla, gick det överhuvudtaget inte att ta sig in med husbilen så det var bara att tänka om.
Inköpsställena med de eftertraktade tullfria varorna finns i ett otal utmed den Tyska gränsen – det är kanske därför det kallas gränshandel – så vi bestämde oss för att dra några mil längre söderut efter kusten, till Calles i Heiligenhafen, som vi besökt tidigare.
Gammal Hansastad
Heiligenhafen är en gammal fin Hansastad som sedan något år tillbaka genomgår, med hjälp av EU-pengar, en enorm uppfräschning.
Detsamma gäller även för gästhamnen och den kända ställplatsen.
Helena tar ett glas i den härliga gästhamnen
Vi hittade en bra plats, solen sken och snabbt fick vi fram utemöblerna.
Vi hade gjort våra inköp hos Calles och började smaka på godsakerna i den härliga vårvärmen innan vi promenerade in till byn för att shoppa.
Vårens uppvaknande
För drygt ett dygn sedan lämnade vi ett landskap i gråbrunt efter den långa kalla vinterns nedbrytning av växtligheten.
Ju längre söderut vi kom ju vårligare blev omgivningen.
Man kan bokstavligen säga att vi mötte våren.
Det började i hallandstrakten med små gröna grässtrån som kämpat sig upp genom den gråbruna massan av visset fjolårsgräs, nedfallna löv osv.
När vi närmade oss Skåne kunde vi skönja ”musöronen” på björkarna och genom Danmark blev grönskan allt mer spirande. En härlig saftig grönska som väckte känslor och som enbart hör den nyuppvaknade våren till.
Åter norrut
Efter en härlig eftermiddag och kväll lämnade vi tidig morgon Heiligenhafen. Vi var på väg norrut.
Vi åkte från nyklippta gräsytor, maskrosor som lyste gult i fälten, lövträd beklädda med saftigt gröna blad och Magnoliaträden som redan börjat fälla sina vackra ljusrosa blomma.
Vi lämnade Nordtyskland i shorts och t-shirts för några dagar i Köpenhamn som ju var det planerade resmålet.
Efter dryga 15 mil genom Danmark checkade vi in på Naerums Camping strax norr om Köpenhamn.
Vår första eftermiddag tillbringades på det välkända nöjesfältet Bakken, som ligger några kilometer från campingen.
Här finns utskänkningsställen, spelhjul, tävlingar, karuseller och allt annat som kan tillhöra ett nöjesfält.
Bakken i Klampenborg
Bakken är sedan lång, lång tid tillbaka Köpenhamnarnas mest populära samlingsplats. Hela nöjesfältet ligger inbäddad i grönska, långt från biltrafik och jäkt.
Helena har vunnit en hatt på ett spelhjul
Genom den vackra, kilometerlånga bokskogsallén från tågstationen i Klampenborg, åker man än i dag med hästskjuts.
De vackra vagnarna, hästarna och kuskarna står prydligt uppradade för passagerare både vid tågstationen och utanför entrén till nöjesfältet.
Bakken är till för alla i alla åldrar. Här finns allt för den som vill uppleva hissnande åkturer, spännande tävlingar och sist men inte minst mat och dryck i en mysig miljö.
Vi spelade utan större framgång och tog även en tur i den gamla bergodalbanan som jag minns från mina barndomsår (se omslagsbild).
När jag klev ur den skrangliga vagnen, med ett skenande hjärta och en hjärna som försökte fly från denna verklighet, tänkte jag att detta är nog inget för min åldersgrupp.
Vid en närmare betraktelse av medpassagerarna såg jag att snittåldern höll sig betydligt närmare födseln än döden.
Frederiksbergs familjehave, Köpenhamn
På Naerums Camping åt vi vår första riktiga danska frukost med rundstycken, marmelad, röd prickig korv, dansk stinkande ost osv.
Efter denna härliga frukost och en cykeltur på stigarna i den omgivande bokskogen var det dags att besöka norden största stad, Köpenhamn.
Frederiksbergs familjehave, en oas mitt i staden, har en omtyckt uteservering med smörrebröd som specialetet.
Vi beställde in en Luxus platte för två, med sju olika sorters smörgåspålägg, varsin ”lille” och några flaskor Carlsberg Hof.
Det dukades fram allt från inlagd sill till svålklädd fläskstek och vi fick själva komponera våra smörrebröd efter tycke och smak.
Helena tar för sig av de sju sorterna smörgåspålägg
Det hade blivit kallare och regnet hängde i luften men vi åt och drack som om vi aldrig sett mat förut. Efter en dryg timme gav vi upp trots att det fanns mycket kvar på Luxus platten.
Uteserveringen i Frederiksbergs familjehave
Vi lämnade resterna och gjorde som alla andra svenskar – vi tog en tur på ”ströget”.
På ”ströget” finns inget som överhuvudtaget kan benämnas med lugn.
Här är stressigt, trångt, stimmigt och fullbelagda uteserveringar.
Men alla är här just bara för att alla är här.
Vi ”knödde” oss in på en uteservering, beställde varsitt glas vin men nu började det bli såpass kallt att vi valde att lämna ”ströget” och folkvimlet.
Campingen
Naerums Camping är mycket välskött och gästvänlig med servicebutik där man kan beställa morgonbröd, med mycket välstädade hygienutrymmen och sedvanliga aktiviteter för barn. Här finns en hel del långliggare som håller fin ordning på sina tomter och korttidsplatserna är lättillgängliga och tillräckligt stora för oss med husbil. Det finns även stugor och husvagnar för uthyrning.
Ljudet från motorvägen till Köpenhamn, som ligger några hundra meter bakom en skogsdunge, kan vara något störande. Bakom skogsdungen ligger en busshållplats som var tjugonde minut tar dig till Köpenhamns centrum.
Vi valde denna kommunikation, som visade sig vara både enkel, snabb och smidig. Biljetterna köpte vi, till reducerat pris, av campingvärden.
Det finns mycket att se och uppleva i Köpenhamn.
Vi valde denna gång två ytterligheter. En lugn miljö i en slottspark och en välbesökt shoppinggata mitt i centrum.
Vår andra vår
Efter dessa besök var det nu dags att avluta resan och bege oss norrut.
Hemresan var som nervägen fast tvärt om.
Vi lämnade en gråkall senvinter på Tjörn och 50 mil senare satt vi i härlig vårsol i Nordtyskland.
När vi kom hem var det fortfarande kallt och grått. Men på fyra dagar hade våren ända börjat ge sig till känna.
Gräsmattorna började grönska, björkarna försetts med små ”musöron” och grodorna hade börjat sin parningslek i den isfria dammen. Sädesärlan hade återkommit från sin vintersemester, blåsipporna visade sina vackra blad i ekskogen och i dikesrenen lyste små gula Tussilago.
Metrologerna lovade vårvärme de närmaste veckorna och vi skulle för andra gången få uppleva våren detta år. Fantastiskt, för visst är väl våren vår härligaste årstid.