Smörrebröd har nog de flesta hört talas om, några har även inmundigat dem någon gång.
Vad är ett smörrebröd egentligen… vad är skillnaden mot en vanlig ”håndmad” som danskarna kallar det som vi kallar för ”macka” eller smörgås i Sverige.
Danmarks officiella nationalrätt är stekt fläsk med persiljesås. En fantastiskt god och enkel rätt men smörrebrödet har fortfarande en särskild plats i landets matkultur och används ofta vid stora högtidligheter, ungefär som vi i Sverige använder smörgåstårta.

Här kommer några enkla tips på det som symboliserar ett äkta dansk smörrebröd och som du med lite fantasi kan göra själv.
– Smörrebröd skall byggas på höjden och kan inte ätas som en vanlig macka, utan den kräver bestick.
– Smörrebröd skall alltså ge dej och dina vänner en härlig måltid, inte en munsbit som till exempel håndmad och macka.
– Det enda som krävs är fantasi, kärlek och omsorg för att lyckas med tillverkningen av ett smörrebröd.
– Smörrebrödets grundstomme skall bestå av en tunn skiva danskt rågbröd och ett tjockt lager äkta smör. I nödfall kan brödet bytas mot något annat grovt mörkt rågbröd.
– När stommen är klar täcks brödet med stora härligt friska salladsblad. Därefter bygger man upp smörrebrödet på höjden med ingredienser efter eget tycke och smak.

Till en festmåltid bör man servera minst tre olika sorters smörrebröd. Nedan följer tre exempel på klassiska danska smörrebröd.

Rödspätta

Nystekta spättafiléer på en bädd av salladsblad som pyntas med sparrisstång, remouladsås, skivad citron, dillkvistar och tomat.

Leverpastej

Några tjocka skivor grovmalen leverpastej på en bädd av salladsblad. Pastejen skall vara ljummen och toppas med nystekta baconskivor, röda lökringar och inlagd gurka.

 Rostbiff

Ett tjockt lager med skivad rostbiff på en salladsbädd smaksätts med en stor klick remouladsås, riven pepparrot och rostad lök. Dekoreras med tomatskiva, gurkskiva och persiljekvist.

Smörrebröd skall vara en gastronomisk upplevelse som tillsammans med öl och ”den lille” ger dej en dejlig stund tillsammans med goda vänner.

Det är bara du själv som bestämmer hur du vill bygga dina smörrebröd och det är bara din egen fantasi som sätter gränsen för vad du vill dekorera och smaksätta ditt huvudmål med.

Nedan följer ytterligare några variationer på härliga, färgstarka och inbjudande smörrebröd


Potatisbädd smaksatta med dill, rädisa, majonnäs och rostade lökringar


En enkel anjovismacka kan tyckas, men med lite dekoration och finess blir den betydligt mer inbjudande och för guds skull glöm inte ölen och ”den lille”


Den danska flaggan symboliserar verkligen dessa läckerheter


Några tjocka skivor fläskstek dekorerade med svålen


Skinka på en bädd av salladsblad toppad med kokt ägg, skivad tomat och majonnäs


Snyggt upplägg om man har en bjudning med fler gäster

Smörrebrödets historia
Nu när vi vet lite mer om smörrebrödet som oslagbar aptitretare är det kanske dags att förkovra sej i dess uppkomst.
Man vet att bröd med smör och diverse pålägg har varit vanligt i Danmark sedan många hundra år tillbaka i tiden.
Men man tror att man någon gång under senare 1800-tal såg de första höbyggda smörrebröden på krogar och restauranger runt om i landet. Den äldsta bevarade menyn kommer från Tivolis kända restaurang Nimb i Köpenhamn, där det serverades klassiska smörrebröd år 1883.

Sätt igång med ditt skapande och kom ihåg att det är endast din egen fantasi som sätter gränserna.
Sist men inte minst, njutningen och stämningen blir till fullo med en god öl och den ”den lille” som måltidshöjare.