Stekt fläsk med persiljesås och kokt potatis

Danska Födevareministeriet lät den 5 juni 2014 (på Grundlagsdagen) folket att utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sej att valet skulle bli smörrebröd, men efter att fler än 60 000 personer röstat visade det sej att vinnaren i stället var en annan dansk klassiker, stekt fläsk med potatis och persiljesås. En ganska oansenlig maträtt kan tyckas, men efter några beställningar av rätten på danska krogar, lovar jag att det är en riktig höjdare.

Nedan kommer det enkla receptet.

4 Personer
400 g i skivor
½ kg potatis
4 dl mjölk
1 dl grädde
3 msk maizena
1 tsk socker
1 knippe persilja
Salt och peppar

 

 Så här gör du
– Skala och koka potatisarna
– Medan potatisen kokas steks fläsket tills de är bruna och spröda
– Blanda mjölk, grädde och maizena i en gryta och koka upp. Låt såsen koka till passande konsistens
– Hacka persiljan och lägg ner hacket i grytan
– Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar
– Servera det stekta fläsket med den kokta potatisen och persiljesåsen

Smaklig måltid

 

Smörrebröd har nog de flesta hört talas om, några har även inmundigat dem någon gång.
Vad är ett smörrebröd egentligen… vad är skillnaden mot en vanlig ”håndmad” som danskarna kallar det som vi kallar för ”macka” eller smörgås i Sverige.
Danmarks officiella nationalrätt är stekt fläsk med persiljesås. En fantastiskt god och enkel rätt men smörrebrödet har fortfarande en särskild plats i landets matkultur och används ofta vid stora högtidligheter, ungefär som vi i Sverige använder smörgåstårta.

Här kommer några enkla tips på det som symboliserar ett äkta dansk smörrebröd och som du med lite fantasi kan göra själv.
– Smörrebröd skall byggas på höjden och kan inte ätas som en vanlig macka, utan den kräver bestick.
– Smörrebröd skall alltså ge dej och dina vänner en härlig måltid, inte en munsbit som till exempel håndmad och macka.
– Det enda som krävs är fantasi, kärlek och omsorg för att lyckas med tillverkningen av ett smörrebröd.
– Smörrebrödets grundstomme skall bestå av en tunn skiva danskt rågbröd och ett tjockt lager äkta smör. I nödfall kan brödet bytas mot något annat grovt mörkt rågbröd.
– När stommen är klar täcks brödet med stora härligt friska salladsblad. Därefter bygger man upp smörrebrödet på höjden med ingredienser efter eget tycke och smak.

Till en festmåltid bör man servera minst tre olika sorters smörrebröd. Nedan följer tre exempel på klassiska danska smörrebröd.

Rödspätta

Nystekta spättafiléer på en bädd av salladsblad som pyntas med sparrisstång, remouladsås, skivad citron, dillkvistar och tomat.

Leverpastej

Några tjocka skivor grovmalen leverpastej på en bädd av salladsblad. Pastejen skall vara ljummen och toppas med nystekta baconskivor, röda lökringar och inlagd gurka.

 Rostbiff

Ett tjockt lager med skivad rostbiff på en salladsbädd smaksätts med en stor klick remouladsås, riven pepparrot och rostad lök. Dekoreras med tomatskiva, gurkskiva och persiljekvist.

Smörrebröd skall vara en gastronomisk upplevelse som tillsammans med öl och ”den lille” ger dej en dejlig stund tillsammans med goda vänner.

Det är bara du själv som bestämmer hur du vill bygga dina smörrebröd och det är bara din egen fantasi som sätter gränsen för vad du vill dekorera och smaksätta ditt huvudmål med.

Nedan följer ytterligare några variationer på härliga, färgstarka och inbjudande smörrebröd


Potatisbädd smaksatta med dill, rädisa, majonnäs och rostade lökringar


En enkel anjovismacka kan tyckas, men med lite dekoration och finess blir den betydligt mer inbjudande och för guds skull glöm inte ölen och ”den lille”


Den danska flaggan symboliserar verkligen dessa läckerheter


Några tjocka skivor fläskstek dekorerade med svålen


Skinka på en bädd av salladsblad toppad med kokt ägg, skivad tomat och majonnäs


Snyggt upplägg om man har en bjudning med fler gäster

Smörrebrödets historia
Nu när vi vet lite mer om smörrebrödet som oslagbar aptitretare är det kanske dags att förkovra sej i dess uppkomst.
Man vet att bröd med smör och diverse pålägg har varit vanligt i Danmark sedan många hundra år tillbaka i tiden.
Men man tror att man någon gång under senare 1800-tal såg de första höbyggda smörrebröden på krogar och restauranger runt om i landet. Den äldsta bevarade menyn kommer från Tivolis kända restaurang Nimb i Köpenhamn, där det serverades klassiska smörrebröd år 1883.

Sätt igång med ditt skapande och kom ihåg att det är endast din egen fantasi som sätter gränserna.
Sist men inte minst, njutningen och stämningen blir till fullo med en god öl och den ”den lille” som måltidshöjare.

 

2 portioner.

8-10 potatis
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 klick smör
1 biff ca 200 gr eller två mindre á 100gr
4 skivor rimmat fläsk
2 små högrevskorvar
2 små gula lökar
Ca 150 gr kantareller eller motsvarande champinjoner
1 msk kalvfond
1 dl rödvin
Lite vatten
Färsk timjan
Smör att steka i.

Gör så här:
Bryn svamp, lök i ringar, fläsket i tärningar och korven snyggt snittad var för sej och värmhåll
Koka potatis i mindre bitar tills de är mjuka.
Häll i smör, mjölk och grädde lite i taget och vispa moset. Det får inte blir löst.
Salta och peppra.
Stek biffen ca 2-3 min på varje sida. Lägg in i folie och låt vila. Vispar ur stekpannan med kalvfond, rödvin och lite vatten. Tillsätt en nypa socker om skyn blir för syrlig.

Ta fram två portionsformar, lägg upp potatismos och lägg på biff, fläsktärningar lök och svamp. Lägg korven intill.
Häll över rödvinssky och toppa med färsk timjan.

        Smaklig måltid

4 portioner

400 gr kycklingfilé eller lårfilé.
1 stor portabellosvamp eller 2 medelstora
15 små tomater i blandade färger, skållade och hela.
½ paket bacon, ca 70 gr
3 små gula lökar eller två lite större
1 Chorizokorv
2 stora vitlöksklyftor eller 3 mindre
2 krm Sambal Oelek
2 dl Grädde
1,5 msk kycklingfond konc.
1,5 dl vitt vin
1-2 krm chiliflakes
1 dl vatten
Olivolja till stekning

Skiva löken i smala klyftor och krossa och hacka vitlöken. Låt löken bli mjuk i olivoljan i en gryta utan att bli bränd. Tillsätt chiliflakes och Sambal som får bryna med en liten stund.
Tärna svampen och klipp bacon i små bitar, tärna chorizon.  Lägg ner i grytan och låt bryna med. Tillsätt kycklingfond, vatten och 1 dl grädde och en skvätt av vinet. Låt puttra i ca 30 min.
Under tiden skär kycklingen i bitar och bryn i olivolja, salta och peppra.
Häll i resten av vinet, grädden och kycklingen. Puttra ytterligare i ca 15 min.
Smaka av och red med lite majzena för lite tjockare sås.
Serveras med kokt potatis eller pasta Strozzapreti om man föredrar det.

Grillad fläskfile’ med Halloumi

Marinad
1 dl olivolja
1 dl soya
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk flytande honung
Svartpeppar

Skär köttet i lagom stora bitar och snitta upp biten på längden.
Marinera i ca 1-2 tim.

Sallad
Rikligt med blandad sallad på ett fat.
Lägg på mycket tomater i tunna klyftor, smula över fetaost och fint strimlad rödlök.
Ringla över Crema de Balsamico och några drag med svartpepparkvarnen.

Grilla fläskfile’n rätt hårt så den får en knaprig yta. Lägg i de tjockt skurna Halloumiskivorna i marinaden en liten stund.
När köttet är nästan färdigt lägg halloumin på grillen .

Toppa salladen med knaprigt grillad fläskfile’ och Halloumin.

Servera och Njut till ett glas Zinfandel!

 Helenas pastagryta (2)


Min egenskapade härliga pastagratäng – PROVA -SNÄLLA!

4 dl pasta

500 gr Kycklingfärs
1½ tsk salt
svartpeppar
rapsolja

20 cm purjolök
1 röd paprika
1 Schalottenlök
4 klyftor vitlök

1 pkt, 5oo g, passerade tomater
1 påse, 65 g färsk spenat
Zest från 1 citron
Ett par nypor chiliflakes
4 msk Ricotta
1 dl grädde eller vatten
ev lite kycklingfond

Riven mozarella (färdig Ica Basic)

Börja med att koka pastan ca 1-2 min kortare än vad som står på paketet. ( den skall ju in i ugnen sen )

Bryn kycklingfärsen i rapsolja och krydda med salt o peppar. Lägg över i en gryta.

Strimla purjolök, skär paprika i mindre bitar och hacka schalottenlök och vitlök. Bryn grönsakerna och häll över i grytan med kycklingen.

Tillsätt spenat, chiliflakes, citronzest, passerade tomater och koka upp.
Låt puttra i 30 min och smaka av. Ev. fyll på med mer vitlök .
Tillsätt nu Ricotta och ev grädde eller vatten. Smaka av. Häll ev i 1 msk kycklingfond.
Puttra ytterligare 15 min.

Blanda ner pastan i grytan och rör om . Häll över alltsammans i en gratängform och strö över rikligt med riven mozarella.

Gratinera i 225 gr ca 15 min.

Nu är det dags att njuta av denna underbara gratäng – och servera en härlig Italienare till.

/2015 / Helena J

 

Hackeböff

4 port

6-800 gr grovmalen nötfärs
Salt + svartpeppar
2-3 gul lök
Dansk Rödkål
Grädde
Rårörda lingon
Smör att steka i

Fast potatis

Klappa ihop 150-200 gr till en tjock rund hackeböff per person. Låt den vila innan det är dags att steka så den inte är så kall när den skall i pannan, då riskerar det att börja koka istället för att steka och det blir inte bra.
Salta och peppra ( var inte för snål med svartpeppar). Stek i smör först på hög värme och sänk sedan värmen i pannan och stek böffen tills den är rosa, inte helt genomstekt, då blir den för torr.

Skär löken i skivor och stek den i smör på låg värme tills den är mjuk/brynt men inte bränd. Det är nog nödvändigt att späda med lite vatten under tiden tills löken är mjuk. Krydda med salt och vitpeppar.

Vispa ur pannan när böffen är klar med lite vatten, grädde och en klick rårörda lingon.

Koka potatis o värm rödkålen.

NJUT önskar Danskens Kone

2015

 

På hösten blir man ju alltid sugen på en härlig soppa! Jag kollade igenom kylskåpet en kväll efter jobbet och ”voila” så här blev den. Supergod – jag lovar!

Potatis o Purjolökssoppa (3)Potatis o Purjolökssoppa (2)

Ingredienser 4 port:

6 st fast potatis
20 cm purjolök
1 broccoli
1 bananchalottenlök
2 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk mild Ajvar
lite svartpeppar
1 l vatten

Baugette i skivor + ost + paprikapulver

Så här:
Skala och tärna potatisen, strimla purjolöken och dela broccolin i mindre bitar. Ta även med stocken i mindre bitar. Hacka chalottenlöken. Lägg allt i en gryta eller kastrull,
Tillsätt alla kryddor, fond och vatten.
Koka i ca 30 min. Smaka av.
Om soppan är lite för starkt går det fint att strö på en nypa rörsocker.
Ta grytan från plattan och mixa ihop soppan med en mixerstav. Låt soppan vila tills brödet är gratinerat.

Skär baugetten i skivor det bör vara minst 2 bitar per person – lägg på en ostskiva och strö på lite paprikapulver.
Gratinera i ugn 225 grader i ca 5-8 min.

Nu är det dags att äta! Servera gärna med ett glas mustigt Governo eller kallt mineralvatten.

Smaklig måltid!

Helena
2015-12-03

 


Tomatbruschetta by Jacobsen

Inget är godare och enklare  att svänga ihop en torsdagskväll när man börjar få lite helgfeeling och är sugen på nåt gott som passar till ett glas rött som man ju egentligen är lite sugen på från början 🙂

Köp hem ett riktigt mustigt surdegsbröd – t ex en råglevain.
Skiva upp en eller två skivor per pers beroende på vilken svältnivå som uppmätts.

Normalt klarar man sej på en skiva per capita.

Välj gärna kvisttomater och små Romantika och- eller körbärstomater. Blandningen är god.
Beräkna ca 2 normalstora tomater per brödskiva.

Riv en Buffelmozarella
Plocka en halv kruka basilika
Skala en vitlöksklyfta och skär en liten bit av toppen.

Sätt ugnen på ca 230 gr och rosta brödskivorna på galler i ca 5-6  min.

När brödet är klart – dra/raspa  vitlöksklyftan över den varma brödskivan så vitlökssaften stryks ut på brödskivan

Lägg på ett ”berg” av tomathack
Fördela den rivna mozarellan på tomathacket.
Toppa med färsk basilika

Salta och peppra

Ringla över olivolja  – KLART!

Nu behöver jag väl inte påminna om att servera Bruschettan med ett glas gott RÖTT.

Trevlig helg!!

Helena

 

Chickenbols (2)
Kycklingfärsbullar med pasta och mustigt rödvin

Kycklingbullar

500 gr Kycklingfärs
25 gr färsk riven parmesanost
1 näve strimlad färsk basilika
1 näve hackad kruspersilja
Zest från 1 liten citron
Citronsaft från ½ pressad citron
1 ägg
1½ kr mått chiliflakes
salt o svartpeppar
Bind ihop smeten med 1 – 1½ msk majsena.

Rulla ganska stora bullar och bryn runt om i rappsolja.

Tomatsås

500 gr krossade eller passerade tomater
1 liten hackad gul lök
1 vitlök solo hackad
1 dl hackad persilja
2 dl hackad bladspenat
2 msk olivolja
1-2 msk kycklingfond
1 tsk chilipulver
salt o svartpeppar
½-1 dl vitt vin
1 tsk honung

Rulla och bryn kycklingbullarna på ganska hög värme i rapsolja.

Bryn lök o vitlök lätt i olivolja och häll sen på tomaterna. Koka ihop.
Lägg i perslija, bladspenat och kryddor.
Häll i vitt vin och honung
Låt puttra ihop i ca 15 min. Smaka av…..

Lägg i kycklingbullarna och låt dom koka med i ca 10 min.
Under tiden koka pastan.

Servera genast med ett mustigt rött vin eller kanske ett glas vitt INYCON

Detta recept kom till av en händelse när jag av någon anledning hade köpt kycklingfärs och plockade ihop det som fanns i kylen.
Sen dess har jag lagat detta flera gånger! Kycklingfärs är ett riktigt gott alternativ till nöt – eller blandfärs.

Det är helt enkelt väldigt gott !

Helena