Åkulla Turistområde

Ã…kulla 2008 02 24 012

För att bli klassad som Turistområde skall området ha speciellt turistiskt värde, vara väl samlat, ha ett gemensamt tema och vara unikt.
Åkulla Bokskogar fick den 25 november 2005 denna status och i samband med utmärkelsen försåg Vägverket området med brunvita hänvisningsskyltar från de stora farlederna.
Brunvita skyltar har funnits i Sverige sedan 2003 och Åkulla Bokskogar var den sjunde som fick denna uppmärksamhet.

Ã…kulla
Det finns ett rikligt utbud för den naturintresserade inom det 50 kvadratkilometer stora naturområdet.
Det flesta aktiviteterna utgår från Åkullas gamla stationsbyggnad intill den nedlagda järnvägsvallen som sträcker sig från Varberg i väster till Ätran i öster.

Ã…kulla 2008 02 24 029
Stationsskylten som markerar avståndet till ändstationerna

Förutom stationsbyggnaden finns det en restaurant med härlig utsikt över Yasjön och för den som vill övernatta finns det campingstugor och ställplats.

2010 10 16 (12)
Utsikt över Yasjön

Det finns ett antal vandringsleder som utgår från den nedlagda stationen som i dag fungerar som sällskapsrum. Lederna är av olika längd och svårighetsgrad, men de flesta är lätt kuperade och välpreparerade. Dessutom passerar både den orangemarkerade Hallandsleden och den grönmarkerade Sverigeleden Åkulla.
Inne i skogen finns det snyggt målade skyltar som markerar historiska sevärdheter.

Ã…kulla 2008 02 24 028
Skylten markerar en f.d. varggrop

Alla årstider
Vi lockas ofta till Åkulla för dess natur som är lika fascinerande under alla årstider.
På sommaren täcker bokskogen allt ljusinsläpp med sitt täta lövverk. Det är som att kliva in i en jättestor mörk sval källare vilket kan kännas skönt under varma sommardagar.
Både fåglar och växter trivs och det är framför allt ljusskygga mossarter och svampväxter som frodas i den skuggiga miljön.
Det finns kanotuthyrning för den som vill ta en tur på sjön och det finns fiskekort att köpa för de fiskeintresserade.
Kanotklubbar förlägger ofta sina träningsläger i Åkulla.

58 Ã…kulla (3)
Ungdomar från Kungälvs Roddklubb på träningsläger

På hösten, när träden släppt sitt lövverk, tränger solstrålarna ända ner till den decimetertjocka färgsprakande mattan som ger skydd för andra växter under den annalkande vintern.
Trots att lederna är välmarkerade kan det vara svårt att hitta dem i den helt marktäckta skogen, men det mjuka underlaget gör att man kan vandra helt fritt i den lätt kuperade terrängen.

2010 10 16 (19)
Ett färgsprakande täcke i bokskogen

Det är en färgsprakande upplevelse med lövens alla höstfärger, de gröna mossbeklädda stenarna som sticker upp som små öar och alla svamparter på de gråbruna trädstammarna.
Åkulla Skidallians är en mycket aktiv skidklubb som trots snöfria milda vintrar, lyckas få ihop flera kilometer längdspår.
Med hjälp av snökanoner, en stor frontlastare och många ideella arbetstimmar ger man medlemmar och andra möjlighet till längdskidåkning även på dessa breddgrader. Här finslipar motionärerna sin form inför t.ex. Vasaloppet, andra promenadåker i den härliga naturen och många barn tar sina första lektioner på det glatta vita underlaget.
Skidklubben arrangerar även skidtävlingar och om vädret tillåter så har man allt från klubbmästerskap till distriktstävlingar för alla åldersgrupper.

Våren är den absolut härligaste årstiden. När vårsolen börjar värma de rimfrostiga fjolårslöven, som täcker hela bokskogen, börjar allt vakna till liv igen.
Blommor och andra markväxter kämpar för att ta sig igenom det frusna lövtäcket, träden börjar få små gröna knoppar och hela skogen är fylld av liv och sång från fåglarna som börjat sitt vårbestyr.

Ã…kulla, april (13)
Vitsippor som trängt igenom vintertäcket

Stigarna börjar trampas upp igen, folk med picknickkorgar har åter hittat hit och de soltörstiga sitter på mossbeklädda stenar för att avnjuta de första värmande strålarna som tränger sig igenom det kala grenverket.

Ã…kulla 2008 02 24 023
Hunden Disa trivs på de mjuka stenarna

Sevärdheter
Det finns ett rikligt utbud av sevärdheter inom Åkulla bokskogar.
Förutom den gamla järnvägsstationen finns bl.a. Bexells Talande Stenar och den kanske mest kända, Bockstensmannen.
Det finns gårdar, caféer mm som man kan läsa om på turistområdets hemsida.

Bexells Talande Stenar
I slutet på 1800-talet ristade Axel Bexell med hjälp av ett par försupna stenhuggare in ett stort antal namn, ordspråk och talesätt i stenar och klippblock.
En sommardag 1925, ett kvarts sekel efter Bexells död, upptäcktes inristningarna i bokskogen och man har i dag hittat ungefär 129 tänkespråk och ca 500 namn på hällar och klippväggar.

Bexells stenar (18)
Så sent som 1993 gjordes de senaste fynden och förmodligen finns det ännu i dag oupptäckta ristningar.
Ett unikt kulturarv och en spännande sevärdhet, som väcker upptäckarglädjen.

Bockstensmannen
På en av våra vandringar sökte vi oss fram till Bockstens Mosse där man 1936 fann den beryktade Bockstensmannen.
Bockstensmannen, som troligtvis mördades i mitten av 1300-talet, var vid upptäckten iklädd västvärldens bäst bevarade medeltidsdräkt.
Denna fyndplats satte vår fantasi i rörelse. Hur levde han? Vem var han? Varför blev han mördad?
Den snart 700 år gamla mannen finns i dag att beskåda på Länsmuseet i Varberg

Närbelägna besöksmål
Du kan även kombinera din vistelse i Åkulla med att besöka Radiostationen Grimeton, Hallands bidrag till Världsarvet, eller landets mest kända köpcentra, Gekås, i Ullared där det även finns campingplats och golfbana.

Ã…kulla 2008 02 24 009
Bokskogen ar ett paradis för ljusskygga moss- och svamparter

Bra att veta
Hitta till Ã…kulla – Ã…kulla ligger i Hallands län, 25 km öster om Varberg.
Från E6 avfart 54, väg 153 mot Ullared. Efter ca 20 km, brunvit skylt Åkulla Bokskogar 4. Kommer du från inlandet, följ skyltar mot Ullared.
Efter Ullared ca 6 på väg 153 mot Varberg, till brunvit skylt Åkulla Bokskogar 4.
Det finns många hemsidor som belyser Åkulla Bokskogar.

NÃ¥gra exempel:
Åkulla Café och Restaurant
www.akulla.eu

Skidalliansen med spårinformation
www.akulla.se

Bexells Talande Stenar

www.akullabokskogar.nu

Bockstensmannen

www. Bockstensmannen.se

Signatur Helena o Arly