Fisk med grönt i olivolja

Blev sÄ himla sugen pÄ en bit fisk och lite grönt en eftermiddag pÄ vÀg hem frÄn stan. I HöviksnÀs pÄ Tjörn har vi en riktigt bra fiskhandlare som har en fiskbil precis vid rondellen. Alla som bor pÄ VÀstra Tjörn vet precis vem jag menar. Han stÄr ocksÄ pÄ lördagar vid Styckens bageri i SkÀrhamn.

SĂ„ hĂ€r blev det…

En stor torskfile ca 400 – 500 gram
Ströbröd, salt o vitpeppar i en pÄse
Rikligt med olivolja till stekning av grönsaker och fisk. Fisken skall nĂ€stan fritera…
LÄt nÄgra klyftor vitlök steka med ( skall tas upp ur pannan innan fisken serveras ) ger god smak till olivoljan.

4 smÄ morötter i slantar
Âœ blomkĂ„lshuvud i smĂ„ buketter
10 Romantika tomater i halvor

———————————————————————-

SkÀr fisken i mindre bitar

HÀll ströbröd, salt och peppar i en plastpÄse. LÀgg i fiskbitarna och ruska runt försiktigt. LÄt ligga i pÄsen  tills grönsakerna Àr klara.

Slanta morötter och ta ner blomkÄlen i smÄ buketter. Halvera tomaterna.

VÀrm upp rikligt med olivolja och stek grönsakerna (utom tomaterna) salt och svartpeppar.

Ta ur fiskbitarna ur pÄsen med ströbröd och stek fiskbitarna i olivolja, ca 0,5 cm olja i botten pÄ stekpannan tillsammans med vitlöken, stek ca 1-2 min pÄ varje sida. Dofta över lite chiliflakes.

NĂ€r grönsakerna Ă€r fĂ€rdiga ringlas lite flytande honung över – grönsakerna  skall vara knapriga – lĂ€gg i tomathalvorna sĂ„ dom blir varma utan att stekas och blanda runt.

NÀr fisken Àr fÀrdigstekt/friterad i stekpannan lÀgg upp bitarna pÄ hushÄllspapper pÄ en tallrik och lÄt rinna av .

LÀgg upp allt pÄ tallriken och hacka lite bladpersilja över.

2014-10-28