4-6 port, Ugn 180 gr varmluft eller 220 i vanlig ugnsvärme
Bechamelsås
4 msk smör
4 msk mjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
Salt, vitpeppar, muskot
Koka ihop bechamelsÃ¥sen och smaka av med muskot – ställ Ã¥t sidan.
Köttfärssåsen
500 gr nötfärs
2 gula lökar
1 hel rund vitlök + 2 klyftor
400 g passerade tomater
1 dl rödvin
1 msk oxfond
1-2 del vatten
2 msk ketchup
1 torkad piri piri, eller ½ tsk chiliflakes
salt, peppar, paprikapulver, chilipulver
2 dl färskt riven cheddarost eller annan smakrik sort.
Förkokta lasagneplattor.
Hacka löken och skiva den runda vitlöken tunt och låt löken svettas i olivolja en liten stund utan att ta färg. Lägg över löken i en gryta.
Häll i passerade tomater och tillsätt rödvin, oxfond, ketchup och pressa i två vitlöksklyftor.
Bryn nötfärsen i olivolja i omgångar så den får lite stekyta och lägg sen över i grytan med tomatsåsen. Koka upp och tillsätt vatten till önskad konsistens. Ta hellre 1 dl i sänder så inte såsen blir för vattnig.
Koka upp och sjud köttfärs- och tomatsÃ¥sen i ca 30 min – smaka av med mer kryddor efter smak om det behövs. SÃ¥sen skall vara het (chili o vitlök ) och mustig (rödvin o fond)
Häll lite köttfärssås i botten av en gratängform ( formen bör ha plats för tre plattor i bredd)
varva sen lasagneplattor, köttfärs sås och bechamel .
I min form finns plats för 5 lager plattor.
OBS spara bechamelsÃ¥s sÃ¥ det blir ett rikligt lager överst sen toppas hela härligheten med den rivna osten – snÃ¥la inte med osten!
Ställ in i ugnen i ca  30 – 40 min
Ta en paus under tiden och häll upp ett glas rött och sätt dej tillrätta i soffan och njut av vinet medan en underbar doft sprider sej i huset.
När Lasagnen är klar serveras den med lättkokt broccoli.
Smaklig måltid önskar
Kastrullhäxan